De stresstest van Thomas Vanderveken

De stresstest van Thomas Vanderveken

Op Night of the Proms word je getuige van een uniek moment in de Vlaamse televisiegeschiedenis. Thomas Vanderveken zal live een fragment spelen uit het aartsmoeilijke pianoconcerto van Edvard Grieg.

In het televisieprogramma ‘Thomas Speelt het Hard’, dat dit najaar op Canvas loopt, gaat hij namelijk de uitdaging aan om als niet-professionele pianist het integrale concerto van Grieg te brengen met groot orkest. Als ultieme stresstest vóór de finale opvoering van 7 december brengt Thomas live een passage uit het concerto op de shows van Night of the Proms.

  • “Het is ongelofelijk dat ik dit jaar op het podium van Night of the Proms zal staan. Ik ben in augustus al even de piano gaan testen in het Sportpaleis, en ik werd al zenuwachtig. Gewoon van die lege ruimte. Het wordt echt zot!!”

Als kleine jongen wilde Thomas Vanderveken heel graag pianist worden. Toen hij vijf was kreeg hij van zijn ouders een piano en begon hij met pianolessen. Niet veel later koesterde hij de droom die elke pianist stiekem heeft: ooit een pianoconcerto spelen met groot orkest. Tot zijn grote spijt is dat er nooit van gekomen. Thomas ging nog wel naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel toen hij 18 was, maar na twee jaar piano studeren hield hij ermee op. Zijn carrière als presentator op Klara en Eén nam hem helemaal in beslag.

In een televisiereeks van zes afleveringen op Canvas probeert Thomas zijn droom alsnog waar te maken. Op 7 december wil hij het aartsmoeilijke pianoconcerto van Edvard Grieg uitvoeren, begeleid door een orkest. Voor deze uitdaging volgt hij opnieuw les aan het conservatorium en dompelt hij zichzelf helemaal onder in de wereld van de klassieke muziek.

Als laatste horde én ultieme stresstest voegt Thomas een uitdaging toe aan zijn traject: spelen voor een tot in de nok gevuld Sportpaleis en een afgeladen volle Ethias Arena. Op die shows in Antwerpen en Hasselt brengt Thomas een stuk uit het concerto van Grieg, live met het Antwerp Philharmonic Orchestra van Night of the Proms. Een verslag van die ervaring wordt uitgezonden in de voorlaatste aflevering van ‘Thomas Speelt Het Hard’, op 6 december op Canvas.

De voorlopige line-up